GTA

GTA, som är en förkorting för Grand Theft Auto, är en spelserie som är väldigt populär. Det är ett actionspel där man spelar som en smågangster, och pengar, bilar och vapen spelar en betydande roll. GTA-spelen har utvecklats mycket sedan det första spelet kom ut år 1997. Alla spel i serien är producerade av Rockstar Games. Spelen har fått en del kritik för sin våldsamma natur, och en del personer påstår att spelet inspirerar ungdomar att begå våldsbrott. Men man kan vara helt fredlig i spelet om man vill det. Dessutom har spelet en åldersgräns på 18 år just på grund av våld, sex och fult språk etcetera.

Spelserien

Fram tills idag har det släppts femton spel i serien, det senaste som kom ut är GTA V som släpptes 2013. Man kan säga att det var från det att GTA III kom ut år 2001 som spelets popularitet ökade som mest. Detta var mycket tack vare en dyr och avancerad 3D-teknik som inte funnits i de tidigare spelen. GTA är ett så kallat sandlådespel, vilket ger dig som spelare en stor frihet gällande vad du vill göra i spelet och hur du vill göra det. Det har inte ett linjärt spelsätt, utan du väljer själv vilka uppdrag som du vill ta dig an.

Expansioner och platser

Det är endast 3 av GTA-spelen som har fått expansioner och det är Grand Theft Auto, Grand Theft Auto III och Grand Theft Auto IV. Alla spelen i GTA-serien utspelar sig i fiktiva städer i USA, men de är alla baserade på städer som finns i USA i verkligheten. Till exempel är Liberty City baserad på New York, och Los Santos är baserad på Los Angeles. GTA har varit en riktigt stor framgång ända sedan 2001 och har fått både bra kritik och tjänat stora pengar. Spelen har också vunnit många priser för att de använder riktig tidstypisk musik på radion i bilarna.